Hoe Je Thuis een Eigen Pottenbakstudio Kunt Inrichten
Droom je ervan om je eigen pottenbakstudio thuis te hebben? Het creëren van een werkruimte waar je vrij kunt experimenteren en je creativiteit de vrije loop kunt laten, is een droom van veel keramiekliefhebbers. Of je nu net begint met pottenbakken of al ervaren bent, een goed ingerichte studio maakt een wereld van verschil. In deze blog ontdek je stap voor stap hoe je thuis een eigen pottenbakstudio kunt inrichten, van de basisbenodigdheden tot handige tips voor efficiëntie en comfort.
Nog niet helemaal overtuigd van keramiek als hobby? Boek een workshop en ontdek jouw passie!
Kies de Juiste Ruimte
1. Voldoende Ruimte: Pottenbakken vereist ruimte voor je pottenbakkersschijf, klei, gereedschappen en opslag. Kies een ruimte in je huis waar je voldoende plek hebt om comfortabel te werken, zoals een garage, kelder of zolder. Zorg ervoor dat je genoeg bewegingsruimte hebt om je creativiteit de vrije loop te laten. Heb je heel beperkte ruimte maar wil je toch graag aan de slag? Er zijn ateliers door het hele land die dagen of uren aanbieden waar je zelf aan de slag kunt.
2. Goede Ventilatie: Ventilatie is essentieel, vooral als je met glazuren of klei werkt die stofdeeltjes kunnen verspreiden. Zorg ervoor dat je studio voldoende ventilatie heeft, bijvoorbeeld door ramen open te houden of een afzuigsysteem te installeren.
3. Type Ruimte: Mijn studio staat in de tuin, in een omgebouwd schuurtje. Enorm gezellig aanzicht, leuk aangekleed en een rustieke uitstraling met houten planken - al zeg ik het zelf. Alles leuk en aardig, maar dit zorgt er voor dat het weer bij mij van grote invloed heeft. In tegenstelling tot pottenbakkers die in een goed geïsoleerd ruimte met thermostaat werken, heb ik enorme wisselingen in droogtijden door de verscheiden seizoenen in het jaar. Iets om rekening mee te houden…
4. Randzaken: En dan begin ik met de kiln (keramiekoven), waarvan je misschien niet denkt dat het een randzaak is. Maar als je begint met keramiek wil je waarschijnlijk nog geen paar duizend euro kwijt zijn aan een leuke kiln. Laat staan dat deze veel ruimte in beslag neemt, ventilatie moet hebben, los van andere (energie-)kosten. De reden waarom ik het noem is namelijk de oven-service. Er zijn vele pottenbakkers door het land en tevens keramiekwinkels die hun ovens aanbieden om af te bakken.
Woon je dichtbij mij? Dan kun je bij mij terecht. Bekijk het aanbod van mijn service op deze pagina.
Mijn studio in de tuin, met een heerlijke ambiance om creatief te zijn.
Basisbenodigdheden
1. Pottenbakkersschijf: De pottenbakkersschijf is het hart van je studio. Kies een kwalitatieve schijf die past bij je niveau en ruimte. Elektrische schijven zijn populair vanwege hun gebruiksgemak, maar een handmatige schijf kan ook een geweldige keuze zijn voor beginners. Zo’n schopschijf is ouderwets, maar stukken goedkoper via tweedehands verkoop. Echter is een instap elektrische schijf tegenwoordig van 150 euro ook al in huis, welke helemaal prima zijn om te leren.
2. Werktafel en Opbergruimte: Een stevige werktafel is essentieel voor het voorbereiden van klei en het afwerken van stukken. Zorg daarnaast voor voldoende opbergruimte voor je gereedschappen, klei, en onafgewerkte stukken. Planken, lades en kasten helpen om je studio georganiseerd te houden. Met weinig ruimte kun je er ook voor kiezen een houten plaat over je draaischijf te leggen, en daarop te wedgen. Aan het einde van je draaidag kun je dan je gemaakte werkstukken op je schijf, onder plastic bewaren.
3. Gereedschappen en Materialen: Investeer in basisgereedschappen zoals mirettes, sponsen, snijdraad en schrapers. Ook heb je verschillende soorten klei en glazuren nodig, afhankelijk van de stukken die je wilt maken. Mijn advies is om kwastglazuur online of in de keramiekwinkel te halen, zodat je eerst de focus kunt leggen op de klei en het draaien. De wereld van glazuur is nog weer een heel vak apart.
Handige Tips voor je Studio
1. Zorg voor een Waterbron: Het hebben van een waterbron, zoals een kraan of wastafel, in je studio is een enorme tijdsbesparing. Je hebt constant water nodig om je klei te bevochtigen en je gereedschap schoon te maken. Zorg echter wel dat je klei en glazuurresten niet door de afvoer of riolering gaan, over tijd zal dit corrosief werken of voor verstopping zorgen.
Tip: gebruik een emmer met deksel, waar water met glazuurresten in kunnen ophopen. Daarin kun je al je tools en kwasten schoonmaken.
2. Maak Gebruik van Natuurlijke Verlichting: Natuurlijke verlichting helpt bij het zien van de echte kleuren van je werk en zorgt voor een prettige werkomgeving. Plaats je werktafel bij een raam, of gebruik daglichtlampen om je studio goed te verlichten. Mensen zijn wat dat aan gaat ook net planten, dus het is voor jezelf ook lekker. Schroom dan ook niet je schijf mee naar buiten te sleuren als het warme zonnetje staat te branden.
3. Creëer een Droog- en Glazuurzone: Richt een aparte plek in waar je je stukken kunt laten drogen en glazuren. Dit voorkomt dat je werk beschadigd raakt en zorgt voor een efficiëntere workflow. Toen ik in het begin weinig ruimte had, spetterde ik vaak genoeg draaiwater van de schijf op al gedroogd of geglazuurd werk - niet ideaal.
Veiligheid en Onderhoud
1. Veiligheidsuitrusting: Veiligheid is belangrijk in een pottenbakstudio. Gebruik handschoenen, stofmaskers en een schort om jezelf te beschermen tegen stof en chemicaliën. In klei zit een stofje genaamd silicum, wat vooral bij het uitdrogen, stoffen of schuren naar buiten komt. Hiervoor wil je graag een stofmasker met filter dragen. Het schort is meer tegen de rommel. Voor het glazuren kun je handschoenen gebruiken, maar bijna alle glazuren uit de winkel zijn tegenwoordig niet meer brandend of giftig op de huid.
2. Schoonmaken: Houd je studio schoon en opgeruimd. Regelmatig schoonmaken voorkomt dat stof en kleiresten zich ophopen, wat zowel je gezondheid als de kwaliteit van je werk ten goede komt. Leg bijvoorbeeld geen tapijtje neer waar al het stof zich in kan verzamelen. Het makkelijkste is een laminaten of betonnen vloer, een egale en makkelijk schoon te maken ondergrond. Zo kun je gemakkelijk stofzuigen en dweilen en houd je alles netjes.
Conclusie
Het inrichten van je eigen pottenbakstudio thuis is een spannend project dat je creatieve processen enorm kan verbeteren. Door de juiste ruimte te kiezen, essentiële benodigdheden aan te schaffen en je studio efficiënt en veilig in te richten, creëer je een inspirerende plek waar je je passie voor keramiek ten volle kunt uiten. Of je nu een beginner bent of een ervaren pottenbakker, met deze tips zet je de eerste stappen naar een functionele en comfortabele werkruimte.
Wil je meer weten of advies over jouw studio situatie? Ik denk graag met je mee. Neem contact met mij op en zodra mijn handen klei-schoon zijn hoor je wat van mij!